December 13, 2023

Policy Brief on the road to a Net-Zero energy system of Cyprus by the CYI

Το Ινστιτούτο Κύπρου σε μια προσπάθεια να συνεισφέρει με επιστημονική τεκμηρίωση στον δημόσιο διάλογο.δημοσιεύει σύντομα Σχόλια (policy briefs) με βάση την εμπειρία των ερευνητών του, αναλύοντας επίκαιρα θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό το Σχόλιο αφορά την “Πορεία προς την Κλιματική Ουδετερότητα: Οφέλη και Προκλήσεις για την Κύπρο” και έχει δημοσιευθεί από τους: Δρ. Θεόδωρο Ζαχαριάδη και Δρ. Κωνσταντίνο Ταλιώτη.

Κύρια Σημεία από το Σχόλιο

➢ Μια κλιματικά ουδέτερη Κύπρος το 2050, όπως απαιτείται και από τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα, θα χαρακτηρίζεται από σχεδόν πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και αντικατάσταση από ηλεκτρισμό και ανανεώσιμες πηγές, πλήρη αξιοποίηση των αποβλήτων και χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου στις μεταφορές και τη βαριά βιομηχανία, ανάλογα με τις εξελίξεις στις αντίστοιχες τεχνολογίες.

➢ Αυτό θα απαιτήσει σοβαρές επενδύσεις από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να απορροφούν κοντά στο 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2050, ποσό διπλάσιο από όσα διατίθενται σήμερα για κλιματικές δράσεις.

➢ Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να αποβούν συμφέρουσες για την οικονομία και την κοινωνία και να απελευθερώσουν πόρους που μπορούν να επανεπενδυθούν στην οικονομία. Όμως συνοδεύονται και από σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, για τις οποίες πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα.

➢ Για να μπει η χώρα σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας, όλες οι κρατικές πολιτικές θα πρέπει, ήδη από σήμερα, να ευθυγραμμιστούν ώστε να προσανατολίσουν τις επενδύσεις στον στόχο των καθαρά μηδενικών εκπομπών το 2050. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση της πράσινης μετάβασης θα κοστίσει περισσότερο στην κοινωνία.

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram