Το Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει ότι θα δέχεται αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή, 19 Απριλιου 2024 (11:59 μ.μ.), για τα ακόλουθα διδακτορικά προγράμματα που θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως αναφέρονται στην αναλυτική προκήρυξη εδώ.
Δύο (2) θέσεις στο θέμα “Ενέργεια και Μετεωρολογία”
Περιγραφή: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (PVs) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα τοπικά καιρικά φαινόμενα, όπως τον τύπο των σύννεφων και της συννεφοκάλυψη. Έτσι, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της διείσδυσης των μικρής-κλίμακας φωτοβολταϊκών στις πόλεις, η επίδραση των σύννεφων στα PVs και η πρόβλεψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από PVs πρέπει να γίνουν κατανοητές και τα τυχόν προβλήματα να επιλυθούν. To εν λόγω διδακτορικό έργο συσχετίζεται με την ανάπτυξη ενός λογισμικού, που θα βασίζεται σε καινοτόμα μεθοδολογία (patent pending) για την πρόβλεψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Απαιτούμενα προσόντα: Πτυχίο/Δίπλωμα και μεταπτυχιακό τίτλο Μηχανολόγου ή Ηλεκτρονικού Μηχανικού ή Φυσικής ή σε συναφές γνωστικό αντικείμενο, εμπειρία σε υπολογιστικά προγράμματα (Python/C++/Matlab/GIS/κτλ), ικανότητα και προθυμία για μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ μετεωρολογίας και ενέργειας.
Δύο (2) θέσεις στο θέμα “Δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων καινοτομίας για το κλίμα”
Περιγραφή: Ο στόχος της έρευνας είναι να μετρηθεί και να αναλυθεί η επίδραση των τοπικών παραδόσεων στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πρακτικών αναγέννησης για ένα βιώσιμο μέλλον μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Οι υπάρχουσες πρακτικές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Κροατία, Δυτικά Βαλκάνια, Κύπρος) και ολόκληρη στη Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική (περιοχή MENA) θα μελετηθούν και θα συγκριθούν με πιο ανεπτυγμένες χώρες (Ισραήλ, Κορέα, ΗΠΑ, κτλ). Επιπλέον, ο ρόλος των «πρωταθλητών» και των «πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης» θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος αυτής της έρευνας.
Απαιτούμενα προσόντα: Πτυχίο/Δίπλωμα και μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά ή Διοίκηση, ή Περιβαλλοντικές Επιστήμες ή σε συναφές γνωστικό αντικείμενο. Ικανότητα και προθυμία για διατμηματική μελέτη του κλίματος, μηχανολογίας και καινοτομίας.
Ο ερευνητικός σύμβουλος για τα πιο πάνω διδακτορικά προγράμματα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης (a.charalambides@cut.ac.cy)
Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Τμήματος:
Ηλεκτρονική Φόρμα Επικοινωνίας | Τηλ.: 25002178 | Φαξ.: 25002636